Deltakere 2021

Deltakere ved bLEST Litteraturfest 2021

Agnes Ravatn er forfatter og skribent fra Ølen i Vindafjord. Hun bor nå i Valevåg i Sveio og har besøkt bLEST ved flere anledninger. Torsdag 28. oktober blir det lunsjsamtale og opplesing i Tysværtunet kulturhus der hun møter journalist Ingvild Myklebust fra Tysvær Bygdeblad. Agnes har i ung alder et langt forfatterskap bak seg og har vunnet flere litterære priser. Hun er fast skribent i flere nasjonaldekkende medier.

 

Foto: Grete Nygaard

 

Agnes Matre og Geir Tangen. De lokale krimforfattere  har gjort stor suksess i inn og utland og bøkene deres er oversatt til flere språk. Agnes er i høst aktuell med bøkene «Til døden» og «Uvigslet jord», Geir med «Vargtimen». Nå besøker de Epos- det flytande litteraturhuset som ligger til kai i Hinderåvåg mandag 1. november. Der forteller de om seg selv og leser fra sine ferskeste bøker. Her blir det «Krim til kvelds».

 

Foto: Haakon Nordvik

 

Anders Totland: Anders Totland er busett på Valen i Sunnhordland. Han er utdanna samfunnsvitar og har skrive ei rekke bøker i ulike sjangrar. Fredag 29. oktober kjem han til bLEST. Då skal det dreie seg om den siste boka hans «Vindmøllekampen. Han har gått inn i tematikken utan å ta parti, men sett på sjølve folkeopprøret og kva det representerer. Kva er det som får folk til å heve stemma og kjempe for det dei har kjært? Og kva får dei til å halde ut, år etter år?

ANDERS TOTLAND – Forfattar og foredragshaldar (wordpress.com)

 

Foto: Per Egil Larsen

 

Andy Griffiths er Australias mest populære barnebokforfatter. I Norge er han særlig kjent for bokserien Gutta i trehuset.  Bøkene er veldig populære og ligger stadig på utlånstoppen i bibliotekene. Bøkene hans har vært på New York Times bestselgerliste, vunnet over 50 priser, vist som tegnefilm på TV, satt opp som teater - bl.a. på Sydney Opera House - og solgt over fem millioner eksemplarer over hele verden. Som en del av skoleprogrammet til bLEST  har Andy takket ja til å delta på et digitalt barnebokbad direkte fra Melbourne i Australia, torsdag 28. oktober.  

 

Arne Torget er stuntpoeten som kan kunsten å ordleggja seg. Kvinnheringen frå bygda Husnes fekk i mars i fjor spørsmål om å setja ord på "Covid-19 tida" som samfunnet då gjekk inn i. Resultatet blei diktet "Han kjem den dagen». Diktet blei delt av svært mange på sosiale medium, og mange skreiv at dei blei rørte og fann trøyst i orda hans. Arne Torget skal vera programleiar i Tysværtunet gjennom heile dagen laurdag 30. oktober. Torget kjem også ut med ny bok i haust, og den lovar han smakebitar frå innimellom postane!

 

 
 

Einar Økland er lyrikar, forfattar og dramatikar frå Valevåg i Sveio som i år kjem til bLEST for første gang. Han har vunne fleire priser for forfattarskapet sitt og har blitt portrettert i NRK dokumentaren «Einars veg» der publikum blir med forfattaren på ei vandring gjennom livet, menneskemøta og landskapa som har forma han som kunstnar og menneske. Einar Økland møter du på lunsjbLEST fredag 29. oktober i samtale med journalist Marit Tvedt frå Tysvær Bygdeblad etter visning av filmen «Einars veg».

 

Foto: Tove K. Breistein

 

Gaute M. Sortland (f. 1980) kjem frå Haugesund. Han er musikar og forfattar. Han debuterte med romanen Johan i 2009 til strålande kritikkar og sidan skrive både kortprosa og ungdomsbøker. I haust kom han ut med boka «Avsporingar – pre og postapokalyptiske noveller». Gaute deltar på Litterært pusterom onsdag 27. oktober i biblioteket i Aksdal.

 

Foto: Sverre Skjold

 

Geir Rakvaag er en av Norges mest anerkjente musikkjournalister. Han skriver i Dagsavisen, og har holdt på i bransjen i over 40 år. Torsdag 28. oktober kommer han til bLEST i Tysværtunet sammen med Jan Eggum som er aktuell med memoarboka «Så langt har alt gått bra». Rakvaag har ført boka i pennen og vil samtale med Jan Eggum. Her blir det musikalske smakebiter og gode historier fra Eggums karriere.

 
 

Gunnar Roalkvam er forfatter, historiker og tekstforfatter  og spesielt kjent for sine sangtekster som en rekke artister har spilt inn på plater;  Vamp. Stavangerensemblet, Vestlandsfanden, Sigvart Dagsland for å nevne noen.  Gunnar Roalkvam er fra Stavanger og har et svært godt forhold til Nedstrand der han også har hytte. Kanskje har lokalsamfunnet og bygda han tilbringer så mye tid i vært til inspirasjon når han skriver sine lune dikt og viser?

Fredag 29. oktober kl.11.00  kåserer han på Sosialsenteret i Stranda. Arrangementet er støttet av Den kulturelle spaserstokken i Rogaland og åpent for alle.

 

Halvor Folgerø er journalist, musikar og forfattar frå Stord. Han arbeider i NRK Bergen og bidreg blant anna i «Eides Språksjov» med fagotten sin. Nå gir han ut boka «Vestlandsvegar» der han fortel om nokre av dei farlegaste og mest spektakulære vegstrekka våre og tek oss med på ei reise tilbake i tid, på utsida av tunellane, til både berykta og berømte. Det handlar om hårnålssvingar, rygging på stup, kork, kø og livredde turistar, dramatiske ras, utforkøyringar og mykje meir.

 

Harald Stanghelle er prisbelønt pressemann som blant annet har vært sjefsredaktør i Dagbladet og politisk redaktør i Aftenposten. Han har nå sitt eget ukentlige program på NRK radio, «Stanghelle på fredag». Siden januar 2019 har Stanghellehatt en rekke samtaler med Kong Harald som resulterte i boka «Kongen forteller».

 

Foto: Terje Bendiksby NTB

 

Jan Eggum er en av Norges mest kjente og folkekjære visesangere, gitarister, komponister og tekstforfattere. Dette året fyller han 70 år. I memoarboka «Så langt har alt gått bra» får publikum høre historier og anekdoter fra et langt liv i musikkens tjeneste. Torsdag 28. oktober kommer han til bLEST i Tysværtunet sammen med Geir Rakvaag som har ført boka hans i pennen. Raakvåg er en av Norges mest anerkjente musikkjournalister og vil samtale med Jan Eggum under bLEST. Det blir musikalske smakebiter og gode historier fra Eggums karriere.

 

Foto: Bjørn Opsahl

 

Ken André Ottesen er spesielt glad i lokalsamfunnet og lokalavisene. På fritida drifter han Instakontoen BAdesKen, der han deler pussige og rare avisklipp og kommenterer på sin særegne måte. Særlig i koronatida har dette vært et lyspunkt og viktig kilde til humor for mange. Han har gitt ut flere bøker og i høst kommer boka «Skjønt det mørkt så ut»- en hyllest til alle som innså at det er lett å le når mang er glad, men viktigere å le når man er trist.

Ken Andre´ Ottesen (@badesken) • Instagram-bilder og -videoer

 

Kirstin Flood: Italiensk –norsk journalist og forfatter som har gjenskapt første del av Dantes «Den gudommelige komedie» fra italiensk til norsk på rim. I Dantes inferno – for de late, grådige og syndige. blir leseren kjent med et av litteraturhistoriens mest kompliserte dikt på en lettfattelig måte.

Kristin Flood - official site

 

Foto: Nina Rangøy

 
 

Kjersti Andrea Iversrud Storhaug er 30 år og kommer fra Falkeid i Tysvær kommune.

På grunn av sin helsesituasjon er hun per i dag ikke i arbeid, men har en drøm om å bli erfaringskonsulent slik at hun kan hjelpe mennesker som sliter med både diabetes og spiseforstyrrelser.

Siden hun var 15 år har hun skrevet mye og hatt innlegg, dikt og artikler på trykk i diverse aviser og blader. Å skrive dikt er ingen enkel sak, men store dikt kan romme små ord. Det håper hun å få formidlet gjennom sin første diktsamling «Frontlinjeren.» som lanseres under LokalbLEST søndag 31. oktober i Tysværtunet kulturhus.

 
 

Lise Vermelid Kristoffersen: Forfatter av boka «Pengesnakk» og bloggen og podcasten med samme navn. Hun holder foredrag og kurs landet rundt om økonomi og sparing, og hun deler tips og triks for at folk skal få en bedre økonomi. Hun ønsker å inspirere og motivere andre til å redusere forbruket sitt. I Tysvær skal hun ha økonomikurs light for ungdomsskoleelever foredrag for folk «flest» i Tysværtunet.

pengesnakk.no

 

Foto: Kristine Elvemo

 

 

Liv Gulbrandsen: forfatter, historieforteller og formidler, har lang bakgrunn fra scene, TV og radio. I mange år var hun leder av organisasjonen «Leser søker bok». Spesielt kjent er hun for sine humoristiske oppsummeringer av litterære samlinger som Knausgårds «Min Kamp», «50 Shades of Grey» og nå også Harry Hole OPPSUMMERT som hun viser i Tysvær. Publikum i Tysvær kan også møte Liv før Riksteaterets Don Quijote forestilling: Her gir hun gir deg alt du ikke visste du kunne vite om radarparet Don Quijote og Sancho Panza.

 

Malin Hellebø er frå Lærdal og bur i Oslo. Ho er utdanna lærar, men aller mest kjent som programleiar for Dyrevenn på NRK Super «Dyras beste sjekketriks» (2019) var hennar første faktabok for barn og tok for seg dei fascinerande og rare metodane dyr har for å finna seg ein make. I fjor gav ho ut endå ei underhaldande og lærerik faktabok for barn: «Inn i munnen». Malin skal på forfattarbesøk i barneskulene.

Foto: Helen Jelsø Spanthus

 

Morten Kutschera jobber som arkeolog i Agder fylkeskommune, men han er mest kjent internasjonalt som flintsmed og ekspert på steinalderens teknologi. Han har jobbet med eksperimentell arkeologi i mer enn 30 år, og arbeidet mye med den aller eldste steinteknologien. Han kommer til bLEST sammen med arkeolog Vibeke Maria Viestad. Morten vil fortelle om det å lage redskaper av stein, og lar barna få prøve seg etterpå.

 

Munor

Musikkselskapet Nordvegen (Munor) sysselsetter og organiserer profesjonelle musikere i Nord-Rogaland i tett samarbeid med det generelle kulturlivet. Munor er ansvarlig eller delansvarlig for et stort antall konserter/forestillinger gjennom året og samarbeider med en rekke musikere og andre kunstnere og utøvere.. Ensemblet består av Bernhard Gismervik (daglig leder/fiolin), Almuth Chylek (fiolin), Tobias Tellmann (cello) og Marina Johansson (piano)

 

Rolf-Erik Nystrøm er en norsk saksofonist og komponist innen samtidsmusikk. Han er diplomutdannet ved Norges musikkhøgskole og har vært solist med norske symfoniorkestrene og Basel symfoniorkester og Sveriges Radios symfoniorkester. Søndag 31. oktober er han solist sammen med Munor og forfatter Kristin Flood i Tysværtunet kulthus der Dantes info står på programmet. Forestillingen bygger på Nystrøms musikk og Flood sin tekst.

 
 

Simon Stranger: Forfatter av en rekke bøker for barn, unge og voksne. For det voksne publikum er han nok mest for «Leksikon om lys og mørke» som han ble tildelt Bokhandlerpisen for i 2018. Hans kommende roman «304 dager» handler om afghanistanveteranen Nicholas som i mars 2015 står alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv. Han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste og lover sin mor å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna. Skolebarna kjenner han mest for Kokotopiaserien- en sprudlende serie om verdenshistorien man både ler og lærer av.

 

Simon Stranger

 

Foto: Agnete Brun

 
 

Siv Kristin Olsen, aka «Knit by Siv», er en av Norges mest populære strikkedesignere. Hennes vakre, feminine oppskrifter i de nydeligste fargekombinasjoner er høyt elsket av strikkere i både inn- og utland.

Lørdag 30.oktober kl. 12.00 kan du møte henne når hun kommer til sprett-opp bokhandelen i Tysværtunet kulturhus med sin helt nye bok som heter «Myk Strikk. Gensere, vester og jakke du vil elske». Du kan få kjøpt boka, få en signatur og slå av en prat.

Siv bor i Haugesund og har også designet en egen Haugesund –genser.

Følg knit_by_siv på instagram!

 
 

Tania Michelet: Forfatteren besøker Nedstrand kirke der hun snakker om selvbiografien «Min egen vei- fra Mao til Gud». Boka som blant annet handler om faren, Jon Michelet og hennes oppgjør med oppveksten i et radikalt miljø.

 
 

Tine Nygård: Billedkunstner fra Ålesund, bosatt i Kristiansand og årets festivalkunstner. Hun er opptatt av det taktile i billedflaten, av materialkombinasjoner og gjenbruk. Arbeidene hennes varier fra florlette tekstiler til mer kraftige malerier. Kunstneren holder nå på å lage en helt ny utstilling som hun tar med til åpningen av bLEST, torsdag 28. oktober i Tysværtunet kulturhus.

Tine Nygård nettide    Instagram

 
 

Tove Selås er formidlingsleiar ved Haugalandsmuseet. Hun har lang erfaring som lærer og formidlar og utdanna forteljer. Søndag 31. oktober har ho forteljarstund for barn om bok på Epos – det flytande litteraturhuset - som ligg til kai i Slåttevik.

 

Truls Horvei er forfatter og nyslått pensjonist etter en lang karriere som journalist i Haugesund Avis. I høst gir han hun sin 10. diktsamling som han har kalt «Noen gram stillhet – dikt som bærer preg av pandemien vi har stått i de siste årene - og stillhet. Han er også aktuell med novellen «Julia». Truls Horvei har holdt mange skrivekurs for ungdom, og i høst er det dagbokskriving som står på programmet når forfatteren tar runden i ungdomsskolene i Tysvær.

Truls Horvie

 
 

Unn Falkeid: Forfatter, stjerneformidler og prisbelønt professor i idéhistorie ved universitetet i Oslo, oppvokst opp i Haugesund. Hun har skrevet en særdeles spennende bok om et uvanlig liv: Den hellige Birgitta – Enken som utfordret Europa. Birgitta av Sverige (1303-1373) var en av de tydeligste stemmene i Europa i sin tid, og satte både konger og paver på plass. Hun etterlot seg det hittil største forfatterskapet skrevet av en kvinne og en klosterorden, ble kanonisert etter sin død, og er i dag Europas skytshelgen

 

Foto: Universitetet i Oslo

 

Vibeke Marie Viestad er arkeolog og ansatt ved Universitetet i Oslo der hun blant annet underviser i europeisk forhistorie, og jernalder- og middelalderarkeologi. Hun har også skrevet barneboka «Hva er et menneske? Den utrolige historien om hvordan vi ble oss og hvorfor de andre menneskeartene forsvant». Søndag 31. oktober kommer hun til Tysværtunet kulturhus der hun forteller om dette spennende tema. Med seg har hun flintsmed Morten Kutschera som holder flintverksted for barna etter forestillingen.

 
 

 

Alf Einar Kvalavåg er redaktør i Tysvær Bygdeblad og en etterspurt programleder. Lørdag 30. oktober møter du redaktøren i samtale med Ken André Ottesen fra instagramkontoen BAdesKen som er særlig kjent for å dele og kommentere pussige og rare avisutklipp fra lokalavisene. Vel møtt til en samtale om humor, lokalaviser, om hvor viktig det er å smile selv når man er trist.

 

Ingvild Rørtveit Myklebust (f. 1993) er busett på Nedstrand. Ho har studert statsvitskap ved Universitet i Stavanger og vore praktikant ved Nynorsk Avissenter. Myklebust er nå tilsett som journalist i Tysvær Bygdeblad.

Torsdag 28. oktober skal ho ha lunsjsamtale i Nygaardsalen i Tysværtunet med forfattaren Agnes Ravatn.

 
 

Marianne Losnegård er rektor på Nedstrand barne- og ungdomsskole og en dyktig programleder. Lørdag 30. oktober samtaler hun med forfatteren Harald Stanghelle om hans mange samtaler med kong Harald og som resulterte i boka «Kongen forteller».

 
 

Marit Tvedt er bosatt i Førresfjorden i Tysvær. I tillegg til å dyrke pensjonisttilværelsen er hun frilansjournalist i Tysvær Bygdeblad og aktiv i Tysvær Historielag. Fredag 29.oktober møter du henne i Tysværtunet kulturhus i lunsjsamtale med forfatteren Einar Økland fra Valevåg i Sveio.  Søndag 31. oktober holder hun foredrag om landhandelen i Slåttevik og den 170 år lange, unike historia deres Ombord i båten EPOS som ligger til kai i Slåttevik denne dagen.

 

Sigmund Hansen er mangeårig journalist i Haugesunds avis, NRK lokalradioen og oppstarter av Radio 102. Han er en populær kåsør og konferansier og brukes ofte som speaker ved ulike lokale sportsarrangement.  Få kjenner Haugalandet bedre enn ham. Søndag 31. oktober treffer du ham som programleder for LokalbLEST i Tysværtunet kulturhus.

 
 

Synnøve Bredal Bjelland frå Aksdal i Tysvær er leiar av Tysvær Mållag og engasjert lokalpolitikar. Fredag 29. oktober samtaler hun med Anders Totland, forfattaren av boka Vindmøllekampen der forfatteran går inn i tematikken utan å ta parti men ser på sjølve folkeopprøret og kva det representerer. Vindmøllekampen er på nynorsk og kanskje kan ein til og med trekke parallellar mellom språkkamp og vindmøllekamp?