Agnes Ravatn, Foto: Grethe Nygaard

Anders Totland, Foto: Marius Knutsen

Arne Torget, Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Arnhild Skre, Foto: Johan Butenschøn Skre

Bjørn Arild Ersland, Foto: Geir Dokken

Brynjulf Jung Tjønn, Foto: Anna-Julia Granberg Blunderbuss

Grethe Nygaard, Foto: Odd Kåre Grøttland

Ingvild Grane, Foto: Nikolay Bergstrøm

Janne Haaland Matlary, Foto: Kagge forlag

Jørn Hurum, Foto: Annabel Staff/National Geographic

Kari Bremnes, Foto: Per Heimly

Kari Stai, Foto: Kari Svanberg

Maria Parr, Foto: Agnete Brun

Marit Bendz, Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

Thor Magnus Tangerås, Foto: Tove K. Breistein

Torolf Kroglund, Foto: Tomm Wilgaard Christiansen

Sigrid Elsrud, Foto: Trygve Indrelid

Sissel Gran, Foto: Kristoffer Myhre

Deltakere 2022

Her kan du lese mer om de mange spennende forfatterne som har takket ja til å komme til bLEST. Flere navn kommer utover høsten når programmet faller på plass.

 

Agnes Ravatn
Agnes Ravatn er en prisvinnende forfatter som har gjestet bLEST ved flere anledninger, nå bosatt i nabokommunen Sveio. Hun har gitt ut flere kritikerroste bøker, vunnet mange priser for sitt forfatterskap og er særlig kjent for sin særegne, vittige stemme og skarpe blikk for menneskelig svakhet. I høst er hun aktuell med ny roman.
Foto: Grete Nygaard.

 

Anders Totland:
Forfatteren fra Valen i Sunnhordaland besøker denne gangen festivalen med boka «Norske sjørøvarar». Totland er utdannet samfunnsviter og har skrevet en rekke bøker i ulike sjangere og for alle aldergrupper. Flere av bøkene hans er solgt til utlandet.
Foto: Marius Knutsen

 

Arne Torget:
Stuntpoeten fra Kvinnherad  blir igjen programleder for «myldredagen» i Tysværtunet kulturhus lørdag 12. november. Han introduserer hver forfatter med en eminent og personlig introduksjon på rim og gir med dette forfatter og publikum en opplevelse de sent vil glemme.
Foto: Alf-Einar Kvalavåg

 

Arnhild Skre:
Historikeren, journalisten og forfatteren har skrevet flere biografier, blant annet biografien om Hulda Garborg som hun fikk Brageprisen for i 2011. I høst kommer hun med ny biografi om Berge Furre; mannen som skapte og skrev norgeshistorie, og som mange i Tysvær og omegn husker godt.
Foto: Johan Butenschøn Skre

 

Bjørn Arild Ersland:
Ersland er fra Mandal, bosatt i Stavanger. Han har skrevet en rekke kritikerroste barnebøker. Han har alltid har vært opptatt av kystkultur, noe som også gjenspeiler seg i flere av bøkene hans. «Loke er jeger» er hans siste bok – en bok om jakt skrevet spesielt til barn. Ersland er utdannet cand.phil med hovedfag i etnologi.
Foto: Geir Dokken

 

Brynjulf Jung Tjønn:
Brynjulf Jung Tjønn er forfatter, lyriker, forlagsredaktør og journalist. Han er vinner av  P2-lytternes romanpris for 2022 for boka «Kvar dag skal vi vere så modige». Forfatteren fra Vestland har skrevet flere bøker for barn og voksne, vunnet Brageprisen og jobber til daglig som forlagsredaktør i Oslo.
Foto: Anna-Julia GranbergBlunderbuss

 

Grethe Nygaard:
Årets festivalutstiller er fotograf Grethe Nygaard fra Haugesund. Mange kjenner igjen Nygaards slående øyeblikksbilder av mennesker i aktivitet, fra konserter, forestillinger og andre sammenhenger i Haugesunds Avis, der hun tidligere var ansatt. Hun er også opptatt av foto-kunst og har hatt en rekke utstillinger i årenes løp.
Foto: Odd Kåre Grøttland

 

Ingvild Grane:
Forfatter og journalist Ingvild Grane er  fra Naustdal og bor på  Nesodden. I boka «100 handlaga gåver» gir hun tips til hvordan man kan spare penger og miljø ved å lage gaver selv. Desto flere gaver vi kjøper, desto mer belaster vi både naturen om lommeboka. Ingvild Grane inspirere deg til å tenke nytt om hva en gave kan være.
Foto: Nikolay Bergstrøm

 

Janne Haaland Matlary:
Professoren i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo kommer til bLEST med  sin siste bok: «Demokraties langsome død». Hvordan moralisme og politisk korrekthet ødelegger samfunnet. Vi tar gjerne demokratiet for gitt, men det bør vi ikke gjøre, mener Matlary.
Foto: Kagge forlag

 

Jørn Hurum:
Jørn Harald Hurum er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og har samlet fossiler siden han var seks år gammel. Mange forbinder ham også med den 47 millioner år gamle fossilen «Ida!  Han er en av landets fremste vitenskapsformidlere og har skrevet en rekke bøker om dinosaurer og andre forhistoriske dyr.
Foto: Annabel Staff/National Geographic

 

Kari Bremnes:   
Kari Bremnes har skrevet sanger i 30 år og har tekster og musikk som berører med sin åpne personlige og melankolske signatur. Det er en enorm spennvidde i konsertene hennes. Fra det lyseste til det ganske mørke og rå. Og hele tiden med en nærhet til folk og livsskjebner. 
Foto: Per Heimly

 

Kari Stai:
Barnebokforfatter og illustratør, Kari Stai er nok mest kjent for de bøkene om Jakob og Neikob; om Jakob som sier ja til alt og Neikob som sier nei. Bøkene er oversatt til flere språk og blitt både animasjonsfilm og teater. «Jakob og Neikob og tidsmaskinen» er siste bok i serien. Stai  er utdanna ved Kunsthøgskolen i Oslo med mastergrad i visuell kommunikasjon
Foto: Kari Svanberg

 

Maria Parr:
Barnebokforfatteren Maria Parr fra Fiskå i Møre og Romsdal  fikk sitt store gjennombrudd med Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal.  Der ikke bare her i Norge leserne elsker bøkene hennes; flere av dem er oversatt til en rekke språk, og hun har vunnet en lang rekke med svært «høythengende» priser.  Parr har mastergrad i nordisk fra Universitetet i Bergen.
Foto: Agnete Brun

 

Marit Bendz:
Marit Bendz er frilansjournalist og trønder, bosatt i Førde. Hun har blant annet vært bonde, fisker, NRK reporter og redaktør og er nå aktuell med boka «Glade dyr og levande jord» der hun portretterer femten bønder fra Lofoten i nord til Jæren i sør, som med kunnskap og ren viljestyrke våger å tenke annerledes Sammen utgjør de et nytt håp for et klimasmart og miljøvennlig norsk landbruk.
Foto: Ulf Rugumayo Amundsen

 

Thor Magnus Tangerås:
Thor Magnus Tangerås er førsteamanuensis ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design ved Høyskolen Kristiania og forsker på hvordan litteraturen kan forandra oss. I vår ga han ut diktsamlinga Ø. Boka er et forsøk på å holde minnet om niesa sin fra Tysvær levende, og samtidig  et forsøk å sette seg   inn i hvordan det var for familien å leva med et barn som når som helst kunne dø.
Foto: Tove K. Breistein

 

Torolf Kroglund:
Torolf E. Kroglund er utdannet litteraturviter og tidligere journalist, festivalsjef i Ibsen- og Hamsun dagene i Grimstad og kultursjef i Risør. Han har skrevet flere dokumentar og sakprosabøker, blant annet den første dokumentarboken om skateboarding i Norge, «Tenk brett», der haugesunderen Martin Menzoni er portrettert.  Etter å ha overlevd et hjerneslag i 2019 brukte Kroglund pandemi-tiden til å bygge en båt, og skrive «Historien om båten - fra skog til hav med farkosten som endret verden».
Foto: Tomm Wilgaard Christiansen

 

Sigrid Elsrud:
Togbloggeren og forfatteren  av boka «Ferie med tog»  har over flere år fulgt utviklingen i norsk og europeisk jernbane og reiseliv. Hun brenner for å formidle klimavennlig reiseglede og råd og tips for den som vil ta toget. Elsrud står og bak den populære togbloggen.no. Og hvordan kommer hun seg til Tysvær og bLEST? Ja med tog selvfølgelig.
Foto: Trygve Indrelid

 

Sissel Gran:
Sissel Gran er en av Norges mest kjente psykologer og parterapeuter og har skrevet    flere generelle psykologibøker om kjærlighetens dynamikk og om det emosjonelle grunnleggende temaet kjærlighet.  Hun kommer til bLESt for å snakke om hvordan   hun anvender  skjønnlitteratur i sine sakprosabøker og i foredragssammenhenger. Ved å bruke tekstutdrag fra skjønnlitterære verk illustrerer hun hvordan litteratur som brukes som terapi.
Foto: Kristoffer Myhre